New York Advertising Week ja Google Partners Summit

Käisime oktoobris USAs New York Advertising Week’il ja Google Partners Summit’il, siin mõned olulisemad märksõnad, mis fookuses olid:

 

  • Digireklaam muutub järjest automatiseeritumaks, suureneb programmatic buying osakaal, mis ühelt poolt teeb kampaaniad efektiivsemaks (kuna täpne sihtimine võimaldab paremini sihtrühmani jõuda), teisalt toob fookusesse täieliku kontrolli puudumise kampaania konteksti osas ehk põhiküsimuseks kerkis, kuidas saab klient kontrollida, et tema reklaam oleks reaalselt nähtaval sobivatel veebilehtedel. Võtmerolli nähakse siin tugevatel digiagentuuridel, kes läbi kampaaniate korrektse seadistuse ja optimeerimise suudavad kontrollida konteksti ja vältida erinevaid petuskeeme.
  • Palju räägiti ka bännerite viewability’st ehk mil määral on bänner reaalselt nähtav. Üleilmne IAB standard on, et bänner loetakse nähtavaks kui vähemalt 50% bännerist on vähemalt sekundi vältel ekraanil. USAs käib diskussioon, et seda määra tuleks muuta nii, et bänner oleks 100% nähtav. Siin osas on rõõm tõdeda, et Eestis oleme arengus ees ja vähemalt MBDs ei lähtuta ainult IAB standardist ja optimeerime nägemismäära alusel kampaaniaid juba ammu.
  • Reklaamide sihtimise ja formaatide osas on trend, et sihtimine läheb täpsemaks, mis muudab reklaamid relevantsemaks ja seetõttu ei ole vaja reklaame nii suurele hulgale inimestele nii suure sagedusega näidata, kui seda täna tehakse. Ehk reklaamide maht kahaneb, tõenäoliselt suurenevad formaadid ja kontaktihind.
  • Tavameedia suurim probleem võrreldes digimeediaga on vähene segmenteerimise võimalus. Ühe turundusjuhi näide, et läks agentuuri juurde ja kirjeldas täpselt lahti oma kliendi erinevad segmendid ja nende ostuteekonnad ning soovid, millal ja mis sõnumiga neid kõnetada. Vastu tuli teleplaan 18-49 vanusegrupile, mis tähendab, et digimeedias nii loomulikud segmenteerimised ja sihtimisvõimalused ei ole ka suurtel turgudel tavameediasse veel jõudnud.
  • Mitmes ettekandes räägiti müügikampaaniate ja brändingu vastuolust. Lühiajaliselt töötavad paremini müügikampaaniad (eeskätt väljapanekud ja allahindlused poes). Kui samas brändingut üldse mitte teha, siis mingist hetkest on olukord, kus ilma kampaaniata keegi ei osta ja hinda pole võimalik tõsta, mis tähendab, et tuleb võidelda private label toodetega kõige odavama hinna pärast.
  • Brändiväärtuse kasvatamine on eriti oluline, kuna online kaubanduse tulevikku nähakse konsolideerumises, suureneb läbi online marketplace’ide müük (Amazon, Ebay) ehk ettevõte müüb oma tooteid teise ettevõtte e-poes. Ebayl on tulemas teenus “find it on Ebay”, mis tähendab, et teed suvalisest tootest pilti ja saad vaadata, palju see Ebays maksab.